Türkiye Yazma Eser Kataloglarında Ekoller/Yaklaşımlar (01.10.2020)

"Katalog Konuşmaları" serisinin ilki 1 Ekim 2022 tarihinde çevrimiçi platformda lisansüstü eğitim seviyesindeki öğrencilerin ve araştırmacıların katılımıyla başlamıştır. Sabancı Üniversitesi'nden Tülay Artan'ın moderatörlüğündeki programda İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Kadir Turgut'un sunumu yer almıştır. 

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Yazma Eserler Merkezinden Sami Arslan’ın “Katalog Konuşmaları” program serisinin içeriği, bu konuşma serisiyle ilgili beklentiler, hedefler ve bu seride genel olarak ele alınacak kavramlara dair genel bir giriş mahiyetindeki konuşmasıyla başlayan program, Tülay Artan’ın moderatörlüğünde devam etmiştir. Tülay Artan, el yazmalarının kataloglanma meselesinin önemiyle ilgili şahsi fikirlerini kısaca dile getirerek söze başlamış ve akabinde Kadir Turgut’u takdim ederek sözü kendisine bırakmıştır.

Fars dili ve edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla tanınan ve Şehid Ali Paşa Koleksiyonunun kataloglanması üzerine Tülay Artan, Hatice Aynur ve daha pek çok araştırmacının dahil olduğu TÜBİTAK destekli bir projede yer alan Kadir Turgut, sunumunda hem bu koleksiyonunun kataloglanması sürecindeki deneyimlerini paylaşmış hem de genel olarak araştırmalarında rastladığı kataloglama problemlerine dikkat çekmiştir. Yazma eserlerin kataloglanmasında ilgili alanda şu ana kadar standart bir kriter oluşturulamamasının büyük bir problem olduğuna dikkat çeken Kadir Turgut, bu standartlaştırma çalışması için bazı tekliflerde bulunmuştur.

Kadir Turgut’un yazma eserlerden ve bu eserlerin kataloglarından seçtiği örnekler, kataloglama çalışmalarının ne denli önemli olduğunu ve bu çalışmaların nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğini gözler önüne sermiştir. Katılımcıların sorularıyla şekillenen interaktif programda, kataloglama işini yapacak profesyonel personel ya da araştırmacı yetiştirilmesinin önemine dikkat çekilmiş; bu alanda yetiştirilecek kişilerin teknolojik verileri kullanmasının gerekliliği vurgulanmış ve bu profesyonellerin farklı disiplinlerden oluşacak bir ekip şeklinde takım çalışması yapmasının faydasına dikkat çekilmiştir. 

Yazma eser kataloglarının sanat tarihi, bilim tarihi, dil, edebiyat, yazma eser bilimi ve tarih gibi farklı disiplinlerden araştırmacıların ihtiyaç duyacağı verileri barındıracak şekilde hazırlanması gerektiğinin altını çizen Turgut, bu işin oldukça meşakkatli olduğunu ancak yazma eser kataloglarından tam olarak verim alınabilmesi için de bu tip bir çalışmanın elzem olduğunu vurgulamıştır.

Metin: Nesibe Yazgan Uslu