Mecmua, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi, Nr: 493-508, Sami Arslan (01.05.2020)
Program, Abdurrahman Atçıl’ın, Sami Arslan’ın yazma eserlerle ilgili çalışmalarından söz ettiği kısa bir takdim konuşmasıyla başlamış ve Sami Arslan’ın sunumuyla devam etmiştir. Sunumunun dört aşamadan oluşacağını belirterek söze başlayan Arslan, öncelikle yazma eserlere yaklaşımımızın nasıl olması gerektiğinden söz edeceğini; ikinci olarak mecmua kavramının ne olduğu hakkında kısa bir bilgi vereceğini, üçüncü olarak Suna Kıraç Kütüphanesinde yer alan ve on yedi eseri ihtiva eden bir mecmuayı inceleyeceğini ve son olarak da bu mecmuadan seçilen altı varaklık bir risale örneği hakkında konuşarak sunumunu noktalayacağını belirtmiştir.
Sami Arslan’ın yazma eserlere ve yazma eser nüshalarına nasıl yaklaşılması gerektiği konusundaki tekliflerini içeren tasnifiyle başladığı sunumu, mecmua kavramının ne olduğu ve bu kavrama nasıl yaklaşmamız gerektiğiyle ilgili orijinal tekliflerle devam etmiştir. Mecmua konusunda Abdurrahman Atçıl’ın ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Mehmet Arıkan’ın da fikirlerini paylaştığı panelde, yapılan çeşitli bilimsel çalışmalara rağmen mecmua konusunun sınırlarının henüz tam olarak çizilemediği ve bu alanda ontolojik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
Sami Arslan’ın Koç Üniversitesi Suna Kıraç Koleksiyonundan seçtiği 493-508 numarada kayıtlı mecmua üzerinden yazma eserlerle ilgili kavramları örneklendirdiği ve tartışmaya açtığı sunumu yazma eser çalışmalarında kavramsallaştırmaya duyulan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne sermiş ve yazma eserler hakkında yapılacak kolektif çalışmaların önemine dikkat çekmiştir.
Sunum, katılımcıların soru, görüş ve önerileriyle desteklenerek özellikle genç araştırmacıların yapacağı yeni çalışmalar için ufuk açıcı olmuştur.
Metin: Nesibe Yazgan Uslu