Süleymaniye Kütüphanesi, Şehid Ali Paşa (1269)- Pertev Paşa (306), Milli Kütüphane, Nr: 18215, Ahmet Tanyıldız (02.07.2020)
Mücahit Kaçar’ın, şerh ve metin neşri alanındaki çalışmalarıyla tanınan Ahmet Tanyıldız’ı takdimiyle başlayan program, Ahmet Tanyıldız’ın sunumuyla devam etmiştir.
Sunumunda Mesnevi-i Mânevi şârihi olarak tanınan İsmail Rusuhî’nin Şerh-i Mesnevî adlı eserine ait üç nüshayı inceleyen Tanyıldız, hem seçtiği üç nüshayı hem de yeri geldikçe doktora tezinde kullandığı diğer nüshaları örneklendirerek bir eserin telif edilme aşamalarını ayrıntılı olarak ele almıştır.
Ahmet Tanyıldız’ın sunumunda kullandığı nüshalar Süleymaniye Kütüphanesi Şehit Ali Paşa Koleksiyonu 1269 numarada, Süleymaniye Kütüphanesi Pertev Paşa Koleksiyonu 306 numarada ve Milli Kütüphane 18215 numarada kayıtlı nüshalardır. Bu nüshalarda yer alan derkenar kayıtlarının müellife ait olduğu düşünülen asıl nüshaya ulaşma sürecindeki öneminden bahseden Tanyıldız, birden çok nüshası bulunan eserler hakkında araştırma yapan ve tez yazan lisansüstü öğrenciler için önemli tavsiyelerde bulunmuştur.
Nüshalardaki mürekkep farklıklarının, derkenar notlarının ve çizimlerin bir el yazması eser metninin bilimsel neşrinin hazırlanmasındaki öneminden bahseden Tanyıldız, el yazması eser çalışmalarındaki nüsha kavramının önemine dikkat çekmiştir. Müellif hatlı esere ulaşma macerasında şerhlere ait nüshaların her birinin hem kendi içlerinde hem de diğer nüshalarla birlikte bütüncül olarak büyük bir önemi haiz olduğunun altını çizen Tanyıldız, şerh konulu yazma eser nüshalarına dair yapılacak çalışmalarda alternatif bir bakış açısı öne sürmüştür.
Program şerh, metin neşri, nüsha ve el yazmalarındaki metin dışı unsurlarla ilgili soru cevap kısmıyla sona ermiştir.
Metin: Nesibe Yazgan Uslu