Milli Kütüphane, Yazmalar, Nr: 8504/30, Elif Sezer Aydınlı (17.07.2020)

“Nüshalarla Hasbihal” serisinin yedinci ve son konuşması 17 Temmuz 2020 tarihinde çevrimiçi platformda lisansüstü eğitim seviyesindeki öğrencilerin ve araştırmacıların katılımıyla düzenlenmiştir. Minyatürlü el yazmaları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Tülün Değirmenci’nin moderatörlüğündeki programda İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Elif Sezer Aydınlı sunum yapmıştır.

Tülün Değirmenci’nin Elif Sezer Aydınlı’yı takdimiyle başlayan program, Aydınlı’nın Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonundaki 8504/30 numarada kayıtlı, Ebû Müslim hikâyeleri hakkındaki bir yazma eserde yer alan okuyucu notlarına dair sunumuyla devam etmiştir.

Sunumuna yazma eserlerdeki derkenar notlarının önemine ve muhteviyatına dair kısa bir girizgahla başlayan Aydınlı, incelediği nüshanın konusunu oluşturan Ebû Müslim hikâyeleri hakkında genel bir bilgilendirme de yapmıştır. Ebu Müslim hikayelerinin tıpkı Hamzanâmeler gibi çok okunduğunun ve bu metinlerin halk arasında dolaşımda bulunduğunun altını çizen Aydınlı, söz konusu metinlerin derkenarlarında yer alan okuyucu notlarının bu bilgiyi desteklediğini vurgulamıştır.

Berat Açıl’ın söz konusu okuma notlarıyla hadis geleneğindeki kıraat ve semâ kayıtları arasında bir ilişki olup olmayacağı hakkındaki sorusuyla ilerleyen sunum, Sami Arslan ve Tülün Değirmenci’nin katkılarıyla devam etmiştir.

Aydınlı, sunumunda, söz konusu nüshadaki okur notlarına dair örnekleri paylaşarak, kitap kültürü çalışmalarının önemli bir unsurunu oluşturan ve daha çok modernleşmeyle ve Batılılaşmayla birlikte karşımıza çıktığını düşündüğümüz okuyucunun metne dâhil edilmesi sürecinin alternatif bir şekilde el yazmalarında da karşımıza çıktığını ifade etmiştir.

Okuyucu, nüsha, metin, derkenar ve okuma kültürüne dair fikir alışverişleriyle zenginleşen program, meddahlık geleneğinin toplu kıraat geleneğiyle ilişkisi hakkındaki görüş ve önerilerin dile getirilmesi ve bu konuyla ilgili soruların cevaplanmasıyla sona ermiştir.

Metin: Nesibe Yazgan Uslu